APLINKA / MISIONIERIU VIENUOLYNO ANSAMBLIS / PAVELDAS / PREZIDENTŪRA / SEIMAS / STATYBOS

Kreipiamės į valstybės vadovus stabdyti vandališkas statybas Misionierių ansamblio teritorijoje

Matydami, kad mūsų akivaizdoje yra vykdomas vandalizmo aktas – modernių daugiabučių namų statyba Misionierių ansamblyje – mes 2017 gegužės 22 d. – kreipėmės į aukščiausius valstybės pareigūnus.

Būtų nusikalstama toliau abejingai stebėti kultūros paveldo vertybių žalojimą, dėl kurio jau pasisakė visuomenė, ir kelios valstybės institucijos!  Taigi raginame valstybės vadovus skubos tvarka inicijuoti viešojo intereso gynimą.

1994 m. Vilniaus istorinis centras buvo įrašytas į Pasaulio paveldo sąrašą, o Misionierių bažnyčios ir vienuolyno
kompleksas UNESCO Pasaulio paveldo centre deponuotoje Nominacinėje byloje buvo nurodytas kaip priklausantis vienai iš šešių pagrindinių, reikšmingiausių senamiestyje pastatų ir jų kompleksų didžiųjų grupių, kartu su šalia esančiu Vizitiečių kompleksu.

Valstybinė kultūros paveldo komisija pareiškė nepritarimą Misionierių ansamblio teritorijoje vykdomoms statyboms, konstatavo šiurkščius Lietuvos Respublikos teisės aktų pažeidimus ir perspėjo, kad šios statybos gali pakenkti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įtraukto Vilniaus senamiesčio išskirtinei visuotinei vertei ir autentiškumui, padaryti neigiamą poveikį Vilniaus istorinio centro panoramoms, siluetui ir vietos charakteriui bei pažeisti valstybės saugomų kultūros paveldo objektų vertingąsias savybes

Tuomečio Lietuvos kultūros ministro Šarūno Biručio 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. ĮV-558 patvirtintas specialusis planas, sudaręs sąlygas planuoti daugiabučių statybas Misionierių ansamblio teritorijoje, neatitiko tuo metų galiojusių įstatymų reikalavimų, pažeidė ansamblio vientisumą ir leido žaloti šią išskirtinę kultūros paveldo vertybę. Taigi Kultūros Ministerija – kuri atsakinga už Vilniaus istorinio centro apsaugą – suteikė žalią šviesą šiom barbariškoms statyboms.

Žiurėkite VIDEO kuriame matosi šios statybos

Pasaulio paveldo centras iki šiol nėra informuotas apie didelio masto statybas, kurios su Kultūros ministerijos pritarimu vykdomos Misionierių ansamblio teritorijoje.

Nepaisoma ne tik Lietuvos teisės aktų, bet ir tarptautinių įsipareigojimų, mūsų valstybės prisiimtų 1992 m. kovo 31 d. ratifikuojant Pasaulio kultūros ir gamtos paveldo apsaugos konvenciją, kurios įgyvendinimo gairių 172 punktu nustatyta: „Pasaulio paveldo komitetas ragina valstybes Konvencijos šalis per Sekretoriatą informuoti Komitetą apie ketinimus šios Konvencijos saugomoje teritorijoje imtis didelių restauravimo arba naujų statybų darbų, kurie galėtų paveikti šios paveldo vertybės išskirtinę visuotinę vertę, arba leisti tokius darbus vykdyti. Pranešti reikėtų kiek įmanoma anksčiau (pavyzdžiui, prieš pradedant rengti pagrindinius konkretiems projektams skirtus dokumentus) ir prieš priimant bet kokius sprendimus, kuriuos būtų sunku atšaukti, taigi taip, kad Komitetas galėtų padėti rasti tinkamus sprendimus, kurie užtikrintų, jog paveldo vertybės išskirtinė visuotinė vertė būtų visiškai išsaugota

Vis dėlto svarba klausimų, kuriuos kelia ši istorija – Misionierių ansamblio ir Vilniaus senamiesčio likimas, pagarba Lietuvos Respublikos įstatymams ir tarptautiniams įsipareigojimams – verčia apeliuoti ne vien į institucijas, tiesiogiai atsakingas už kultūros paveldo ir Vilniaus senamiesčio išsaugojimą, bet ir į aukščiausius valstybės vadovus, prašant jų skirti asmeninį dėmesį ir prisiimti asmeninę atsakomybę.

Raginame valstybės vadovus skubos tvarka inicijuoti viešojo intereso gynimą, kreipiantis į Lietuvos Respublikos prokuratūrą arba tiesiogiai į teismą su prašymu panaikinti kultūros ministro 2015 m. rugpjūčio 31 d. įsakymu Nr. ĮV-558 patvirtintą specialųjį planą, Vilniaus m. savivaldybės administracijos išduotą 2017 m. sausio 11 d. statybos leidimą ir kitus šią statybą leidžiančius galimai neteisėtus dokumentus, kartu prašant taikyti laikinąsias apsaugos priemones ir stabdyti statybos darbų vykdymą, nes tai būtina norint užkardyti didelę žalą, daromą mūsų valstybės ir pasaulio kultūros paveldo objektams.

2017-04-22 Kreipimasis p1

2017-04-22 Kreipimasis p2

2017-04-22 Kreipimasis p3

2017-04-22 Kreipimasis p4

2017 05 22 kreipimasis del Misionieriu valstybes vadovams

Žiurėkite VIDEO kuriame matosi šios statybos

Parašykite komentarą