APLINKA / BARAI / KAVINĖ / LAUKO KAVINĖ / SAVIVALDYBĖ / SKVERAI / sveikata / ŠIUKŠLĖS

Vilniaus senamiestis pretenduoja į Gineso rekordą

Atkūrus Nepriklausomybę lietuviai sugalvodavo būdų, kaip patekti į Gineso rekordų knygą. Buvo visokių sumanymų pvz.. 2000 m. Europos parko ekspozicija ‘LNK Infomedis’, skulptūra sudaryta iš 2903 televizorių, pateko į Gineso rekordų knygą.  2015 m. du Vilniečiai pastatė didžiaušią piramidę surinktą iš monetų. Šia piramidę galima pamatyti Lietuvos banko Pinigų muziejuje.

Šiais metais Vilniaus senamiestis pretenduoja patekti į Gineso rekordų knygą, kaip didžiausias pasaulyje baras po atviru dangumi. Bet kyla klausimas, kaip tai įrodyti ir nustatyti oficialiai ? Vakare pasivaiksčiojus po Senamiestį, pamatysite, kad skverai, aikštės, šaligatviai ir siauros gatvelės nuklotos staliukais ir kėdėmis prie kuriu sėdi jaunimas vartojantis alkoholį.

Faktai neatitinka informacijos, pateikiamos Vilniaus miesto savivaldybės tinklalapyje t.y. baru žemėlapis ten yra pavadintas lauko kavinių žemėlapiu. Paspaudus ant žemėlapio nuorodos, atsiveria gatvių schema, kurioje barai pažymėti kavos puodeliais, o ne alaus bokalais. Nors visi puikiai žino, kad tuose taškuose daugiausia pilstomas alus, o ne kava.

Klausimas, kaip užfiksuoti šį mero Šimašiaus pramaną – didžiausią barą po atvirtu dangumi ? Gal pabandyti vienu metu, pvz. vieną valandą iš visų barų surinkti kasos kvitus už parduotą alkoholį ? Deja, ne. Šis skaičiavimo metodas netinka, nes dauguma barų neišmuša kasos čekių t.y. vykdo prekybą nesilaikydami nustatytų reikalavimų ir nuslėpdami apyvartą.

O gal pabandyti vienu metu iš visu baru surinkti lankytoji sąrašą, tokiu būdu užfikuojant rekordinį žmoniu skaičių? Deja, šis metodas irgi neduos laukiamo rezultato nes nemažą barų klientu dalį sudaro alkoholį perkantys ir vartojantys nepilnamečiai. Kažin, ar jie norės dalyvauti tokioje apklausoje.

Su  bepilote skraidykle (dronu) perskridus virš Senamiesčio ir padarius fotofiksacijas su zoom kamerų technologijomis, aiškiai matytųsi barų klientų skaičius, tarp jų, ir nepilnamečiu klientu veidai. Betgi, ar toks skaičiavimas nesulauktų kritikos, kaip pažeidžiantis žmonių teisę į privatumą?

Taigi, matyt nepavyks į Gineso rekordų knygą įrašyti mero Šimašiaus sumanymo dėl didžiausio pasaulyje baro po atviru dangumi.

Vilniaus miesto savivaldybė uzsienio žinaisklaidai pateikė klaidingą informaciją. Savivaldybės spaudos pranešimuose šis mero sumanymas buvo paskelbtas, kaip idėja paversti Vilniaus senamiesti didžiule lauko kavine. Betgi, tuose pranešimuose žodį ‘kavinė’ reikėjo pakeisti žodžiu ‘baras’. Jeigu šiandien uzsienio žurnalistai atvyktų į Vilnių jie pamatytų, kad lauko ‘kavinėse’ geriamas alus o ne kava.

Didžiausias baras po atviru dangumi jau pasižymi ir šalutiniu poveikiu vilniečių gyvenimui – aplinkos teršimas – apvemti šaligatviai, apdergti iėjimai į kiemus ir laiptines, sudaužytų bokalų ir butelių šukėmis padengtos gatvės – infrastruktūros gadinimas ir nuolatinis košmaras vietiniams gyventojams dėl keliamo triukšmo ir nemigo naktų.

Statistikoje jau atspindi mero Šimašiaus sumanymo pasekmės. 2020-07-22 LRT laidos ‘Panorama’ reportaže buvo paskelbta, kad tarp jaunimo didėja alkoholio vartojimas. Kurgi ne. Padėkos laiškus siųskite el. paštu < meras@vilnius.lt >

 

Parašykite komentarą